Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm

Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm

Tradícia v srdci, nové chute na tanieri

Sviatky sú chvíľou, keď ďakujeme , za ľudí okolo nás, za jedlo na stole, za vône, ktoré nás vracajú domov. A práve tie vône môžu byť každý rok o čosi iné.

Nebojme sa tradície osviežiť. Spojme staré s novým. Dajme do varenia aj pečenia trochu zvedavosti, korenia a radosti. Pretože keď varíme s chuťou, vždy to chutí najlepšie.

Veľká noc je viac než len sviatok. Je to návrat domov. K vôňam detstva, k tanierom plným lásky, k rituálom, ktoré majú svoje miesto pri stole aj v srdci.

Ale tradícia nemusí byť nemenná. Naopak – najkrajšia je vtedy, keď si ju prispôsobíme tak, aby nás tešila dnes.

Keď ju ochutíme novými vôňami a chuťami, ktoré do nej zapadnú ako posledný diel skladačky.

Tradícia v srdci. Nové chute na tanieri. A Veľká noc, ktorá chutí ako doma – s YOGYm.

Šunka, ktorá vonia domovom klinčekmi a badiánom

 

Klinčeky zo Srí Lanky sú intenzívne, olejnaté a tak aromatické, že ich stačí len pár. Dodajú šunke nezameniteľnú chuť a aj sviatočný vzhľad, ktorý na stole zaujme na prvý pohľad.

Pre ešte hlbšiu a voňavejšiu chuť siahnite aj po Badiáne zo severu Vietnamu – hviezdicovom korení, ktoré v kombinácii s klinčekmi vytvára nádhernú, teplú arómu.

Keby ho mali naše staré mamy poruke, určite by ho s radosťou pridali – a usmiali by sa, že to krásne vonia.

Stačí pridať jeden-dva badiany  do vývaru, v ktorom sa šunka varí, alebo ich položiť do pekáča počas pečenia. Ich jemne sladkastá, korenistá vôňa dodá mäsku nový rozmer – nie prenikavý, ale hĺbkový a elegantný. Ak k tomu pridáte ešte bobkový list, pár guličiek čierneho korenia a nové korenie vývar, ktorý bude základom skvelej fazuľovej omáčky so zbytkom údeného mäska na ďalšie dni.

 

 

Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm

Vajíčka, Veľkonočná plnka a sila čierneho korenia

 

Veľkonočná plnka – pre niekoho samozrejmosť, pre nás malý zázrak. rohlíky , vajíčka, bylinky… a čerstvo mleté čierne korenie Benasura, ktoré ju pozdvihne na úplne inú úroveň. Korenie, ktoré má hĺbku, silu a iskrivú dochuť.

A čo vajíčka? V akejkoľvek podobe – natvrdo, na mäkko, v nátierkach či pomazánkach – si rozumejú so štipkou niečoho výnimočného ako je :

Údená soľ z Dánska vonia ako údené mäso, no môžu ju aj Vegetariáni a Vegáni u ktorých zaručene zažiarite . Stačí štipka a jedlo má hneď iný charakter. Vyskúšajte ju aj do vajíčkovej pomazánky – získa dymový nádych, ktorý ju povýši medzi sviatočné jedlá. Ak chcete údený zážitok ešte prehĺbiť, siahnite po údenej paprike z Murcie  má intenzívnu, jemne sladkastú chuť a nádherne sa hodí do plnky, nátierok, a štipka na vrchu zemiakového šalátu určite neurazí. Stačí štipka a jedlo dostane úplne nový rozmer.

Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm

Koláče a dezerty s dušou a vôňou ďalekých krajín

 

Pečenie je rituál. Vonia domovom, spomienkami… ale aj chuťou objavovať. Stačí pár ingrediencií a z tradičných receptov sa môže stať niečo výnimočné:

Tonka fazuľka má chuť mandlí, vanilky a karamelu. Nastrúhajte štipku do lineckého cesta, tvarohového koláča alebo vanilkového pudingu – zrazu to bude koláč, na ktorý sa nezabúda.

Cejlónska škorica  zo Srí Lanky jemná a sladkastá, alebo Intenzívna Saigonská škorica z Vietnamu. Obe sa skvele sa hodia do mrkvového koláča, perníkov alebo štrúdle.


Pravá vanilka z Madagaskaru – čierna, mäkká a plná vône – je ideálna do domáceho vanilkového vaječného likéru. Jej semienka prevoňajú každý dúšok.
A čo so zvyšným strukom? Vložte ho do nádoby s trstinovým cukrom a o pár dní máte vlastný domáci vanilkový cukor – bez umelín, ale plný charakteru.

Maqaw – citrusové korenie z Vietnamu – skúste pridať štipku do klasického perníka na plechu. Vznikne svieža verzia obľúbeného koláča – ideálna pre jar, keď chutíme po ľahkosti, ale stále milujeme domáce chute.

Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm
Tradícia v srdci, nové chute na tanieri – Veľká noc s YOGYm

Voňavý darček, ktorý poteší viac než čokoláda Veľká noc je aj o obdarovaní – a nielen tých najmenších. Potešiť môžete aj ´´veľkých´´ šibačov, ktorí ocenia niečo výnimočné, praktické a poriadne voňavé. Malý balíček kvalitného korenia od YOGY spraví radosť každému, kto rád varí alebo objavuje nové chute. Nie je to len darček – je to inšpirácia. Rozvonia kuchyňu, prebudí recepty a možno sa vďaka nemu zrodí nové rodinné jedlo. Namiesto čokolády tento rok skúste zabaliť napríklad cejlónsku škoricu, čerstvé čierne korenie, voňavé klinčeky alebo zmyselnú tonku. Za takú šibačku sa poďakuje každý poriadny gurmán. A možno aj ten, čo doteraz varil len z povinnosti.