
Čerešnička na torte (alebo v tomto prípade na panna cotte). Jemná, smotanová a zvodne voňavá. Tonka fazuľka sa v kulinárskom svete považuje za silné afrodiziakum vďaka svojej nezameniteľnej kombinácii vôn - spája v sebe nádych vanilky, škorice a mandlí.
V kombinácii s pravou bourbonskou vanilkou vytvorí dezert, ktorý je taký lahodný, že sa budete chcieť oň podeliť... alebo si ho nechať len pre seba.
Buďete potrebovať
- 500 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 50 g cukru
- ¼ tonka fazule (nastrúhaná)
- ½ vanilkového struku (semená) alebo ½ ČL mletej vanilky
- 4-5 plátkov želatíny
- studená voda na namočenie želatíny
-
Na servírovanie:
- Maliny alebo jahody
- Lístky mäty na ozdobu
Postup
-
Príprava želatíny
V malej miske zalejte želatínu studenou vodou a nechajte napučať 5 minút. -
Ohriatie smotany
Do hrnca nalejte smotanu, cukor, tonka fazuľku a vanilku. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí (nevariť! len ohriať na cca 70 °C). -
Pridanie želatíny
Odstavte smotanovú zmes z ohňa a vmiešajte napučanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí. -
Naplnenie foriem
Smotanovú zmes nalejte do malých pohárikov alebo formičiek. Nechajte mierne vychladnúť a potom dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc). -
Servírovanie
Pred podávaním panna cottu vyklopte (alebo podávajte priamo v pohárikoch), ozdobte čerstvými malinami, lístkami mäty.
Niečo o Tonka fazuľkách
Hoci by to mnohí predpokladali, fazuľa tonka nie je strukovina. Rastie na Strome v pralesoch vo Venezuele. Strom môže dosiahnuť impozantných 25 metrov a potrebuje teplé a vlhké podnebie. Fazuľa tonka sa nachádza ako semienko v plode ktorý pripomína Mango. Plody stromu sa hneď po zbere sušia, potom sa jeden deň macerujú v minimálne 55 percentnom rume a následne sa vysušia do finálnej podoby. Nástupom fermentačných procesov sa kumarín obsiahnutý vo fazuli odštiepi a dodá fazuli charakteristickú vôňu.
Vôňa fazule tonka je intenzívna a veľmi korenistá. Aróma sa často popisuje ako sladká a jemne horká. V skutočnosti pripomína fazuľa tonka zmes vanilky, mandlí , karamelu a santálového drievka toto spojenie chutí má na svedomí údajné erotické účinky :) .
Tip
Podávajte s pohárom Prosecca alebo sladkého muškátového vína pre dokonalú romantickú atmosféru.